Het Pinterest Algoritme zo zit het

Het Pinterest Algoritme

Pinterest heeft de afgelopen maanden het een en ander aangepast aan het algoritme. En dat hebben we gemerkt. Het aantal impressies en maandelijkse kijkers daalde bij veel accounts flink. Een dip in de Pinterest statistieken dus. Voorheen werkte het Pinterest algoritme vooral op basis van betrokkenheid*. Waarbij pins met de meeste betrokkenheid voorrang kregen op de startpagina. Ook keek Pinterest naar je interesses en zoekopdrachten.

*Betrokkenheid: vergroten, bewaren en doorklikken.

Pinterest algoritme invloed op statistieken

Pins op basis van betrokkenheid

Doordat Pinterest werkte met een model gebaseerd op voorspelling werden alleen nog soortgelijke pins getoond. Pins waarvan Pinterest “dacht” dat die het goed zouden doen qua betrokkenheid kregen voorrang. Het gevolg hiervan was dat de variatie aan pins niet zo groot was.

Video pins bijvoorbeeld worden vaak alleen bekeken en de betrokkenheid is minder. Hierdoor werden deze video pins automatisch minder getoond. Maar bedrijven hebben natuurlijk verschillende doelstellingen en content types. Video’s zijn inmiddels een belangrijk onderdeel geworden en het zou jammer zijn voor zowel bedrijven als gebruikers als die niet meer getoond zouden worden.

Pinterest introduceert gecontroleerde distributie

Om dit op te vangen en de gebruiker te blijven inspireren met diverse soorten pins. Ontwikkelde Pinterest een ander model. Naast het voorspellingsmodel waar ik hierboven het een en ander over uitlegde. Is er nu gecontroleerde distributie. Dit is een flexibeler systeem waarmee Pinterest ook video en andere content types kan verspreiden over de startpagina. Dit om de gebruikerservaring te verbeteren.

De uitgebreide documentatie vanuit Pinterest zelf vind je op de Pinterest engineering blog.

Meer variatie in content type, pins en kies voor verse pins. Nieuw beeldmateriaal werkt goed op Pinterest

Meer variatie en “verse” pins

Pinterest wil bedrijven vooral stimuleren om verschillende pins in te zetten. Video, carrousel, product en statische pins. Daarnaast is het belangrijk om pins te maken met nieuw beeld. Je kan en mag altijd naar dezelfde url verwijzen maar maak nieuwe Pinterest-proof beelden. Blijf mensen inspireren en wees creatief. Continu hetzelfde beeld hergebruiken wordt afgeraden.

Video op Pinterest

Je ziet dat video op Pinterest een grotere rol gaat spelen. Zet daar dus ook op in. Blijf je concurrentie voor. Zelfs de video’s van TikTok en Instagram worden gebruikt. Zorg er wel altijd voor dat het past bij jouw bedrijf en dat deze pins verwijzen naar de juiste pagina op jouw website. Houd hierbij de doelstellingen voor jouw bedrijf altijd in het oog.

Andere wijzigingen op Pinterest van de afgelopen maanden

Borden

Waar kan ik mijn borden vinden en nieuwe borden maken? Paniek! Heel eerlijk, ik was ze ook even kwijt maar Pinterest heeft de naam “borden” veranderd in “bewaard”. Wil jij naar het overzicht van je borden dan moet je eerst inloggen, klik op jouw account en daarna op bewaard. Hier kan je ook een nieuw bord maken.

Omslag

Ieder Pinterest-account heeft een omslag. De afbeelding boven jouw profiel. Deze is sinds kort niet meer scherm breed maar verkleind. Kies voor 1 afbeelding, een video of selecteer een bord. Kies je en bord dan zie je allemaal kleine pins uit dat bord.

Omslag video/afbeelding Pinterest-account Meditationmoments

Andere accounts taggen

Nieuw op Pinterest is het feit dat je andere accounts kan taggen. Je kan dus een ander zakelijk account taggen in jouw afbeelding. Lijkt me een fijne optie voor bloggers en influencers die samenwerkingen hebben met bedrijven.

Ook leuk om bijvoorbeeld een gastblogger onder de aandacht te brengen. Zo heeft Frédérique een blog geschreven over “productfotografie met je smartphone” met een pin verwijs ik naar dat blog. Ik kan haar nu ook taggen in die pin. Zij kan deze pin nu ook makkelijk bewaren op haar account.

Tag een ander in je Pinterest pin

Toekomst Pinterest Nederland

Er zijn in Amerika veel ontwikkelingen gaande. Hier in Nederland staat alles nog steeds een beetje in de kinderschoenen. Maar diverse opties worden langzaamaan uitgerold.

Story pins (vergelijkbaar met Instagram)
Augmented reality (lipstick kleuren uitproberen)
Inclusiviteit bij beauty producten (dmv augmented reality)

Wil jij op de hoogte blijven van nieuws rondom Pinterest? Schrijf je in voor mijn Pinteresting weekly nieuws!

 

Pinterest business boost checklist

Vergroot jouw Pinterest kennis

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en download de checklist

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijving is gelukt! Check je email, ook je spam!!

Pin It on Pinterest

Share This